Kropp

Publisert 10. mars, 2020. Av Tjodun Felland.

 

Dette halvåret har vi fokus på form-elementet kropp. Når vi møtes til øvelse på fredagene, starter vi som regel med en god bolk der vi jobber med kropp. Dette er noe jeg har savnet som forteller tidligere, større bevissthet og kunnskap om kroppen og hva den forteller.

Vi gjør et grunnarbeid og utforsker ulike elementer innen bevegelse/dans. Det er fire grunnelementer: Kropp, rom, kraft og tid. Å lære mer om de ulike elementene og ikke minst jobbe på gulvet med det, er med på å utvide bevegelsesrepertoaret og se nye muligheter og forhåpentligvis også gjøre noe med min egen tilstedeværelse i kroppen.

Som ofte i kreativt arbeid synes jeg det å gjøre øvelser der man begrenser virkemidlene til et minimum, er stimulerende. Enhver kan bli litt svett av å få en øvelse der man skal ut på gulvet og bevege seg fritt og gjerne skape noe spennende. Hvis man derimot kan gå ut på gulvet og få en mer begrenset oppgave som for eksempel å utforske kroppens muligheter til å strekke seg og trekke seg sammen, er det ofte en god hjelp til blant annet å finne nye bevegelser, til å være i kroppen, kjenne på muskler man ikke ante man hadde og få nye idéer.

Samtidig med dette har jeg begynt med en ny form for yoga for meg, Iyengar-yoga, med en spesielt dyktig lærer. I disse yogatimene får jeg ofte noe av den samme følelsen som jeg får av arbeidet med kropp på øvelsene våre, jeg får større bevissthet om muskler og sammenhenger i kroppen som jeg i det daglige ikke legger merke til. Ofte etter en yoga-time, er det som om kroppen har blitt hjulpet inn i en kroppsholdning som kjennes bedre enn den jeg har i det daglige, og i en god stund etter timen er det som om kroppen husker den nye kroppsholdningen, og vil dit. Wikipedia beskriver Iyengar-yoga som «trening som har vekt på detaljer, presisjon og justering i utførelsen av yogastillinger».

Jeg har stor sans for måten ØVH har jobbet på i mange år, med å ha fokus på et form-element over lengre tid, og sakte men sikkert, lære mer og utvikle eget formspråk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Tidligere innlegg: